Jojobový olej

Rastlinný, za studena lisovaný olej vhodný ako nosný olej na riedenie esenciálnych olejov a vytváranie esenciálnych zmesí. Vhodný aj pre starostlivosť o pleť. Rastlinné oleje sú nazývané tekutým svetlom. Sú zásobárňou energie a mnohých jedinečných látok a živín.

Výrobca:
BEWIT
Dostupnosť:
Na sklade
Obj. čislo:
1701-41
Doba dodania:
ihneď
Obsah balenia:
100 ml

9,50 €

+ -

Jojobový olej

Jojobový olej sa získava lisovaním semien simondsie čínskej (jojoby čínskej), niekedy označovanej aj ako púštny orech. Hoci sa nazýva čínska, z tejto krajiny nepochádza. Sú to plody stálezeleného dlhovekého kríka, ktorý dorastá do výšky približne 3 m a pestuje sa prevažne v Mexiku, Arizone, Izraeli, Austrálii, Argentíne, Peru a Indii, teda v teplých oblastiach. Semená sú asi 10 až 15 mm dlhé a svojím tvarom pripomínajú žaluď.

Vďaka svojmu chemickému zloženiu prakticky nežlkne a pri správnom skladovaní má dlhodobú trvanlivosť. Jojobový olej býva označovaný ako olej, ale z chemického hľadiska je to skôr vosk, hoci je pri izbovej teplote tekutý. Je číry a má zlatožltú farbu. Má neutrálnu vôňu, preto býva často používaný pri vytváraní zmesí s esenciálnymi olejmi. UV faktor 4.

Používa sa v kozmetike a pri masážach. Je vhodný pre akýkoľvek typ pleti. Veľmi dobre sa rozotiera, má výbornú vstrebateľnosť a na pokožke zanecháva príjemný hodvábny mat, pokožka zostáva vláčna a elastická.

Tento olej bol využívaný odpradávna indiánmi, najmä Apačmi. Indiánske ženy ho používali pre uľahčenie pôrodu a ako podporu pri hojení jaziev a pre vyhladenie pleti.

Nepoužíva sa ako potravina.

Bod tuhnutia je približne 12 ° C.

Objemová hustota pri 20 ° C je cca 0,864 g / cm3.

Hlavné zložky: vosky z dlho - reťazcových (18-22) mastných kyselín a alkoholov, mastné kyseliny - predovšetkým gadolejová (C20: 1) cca 70%, eruková (C22: 1) cca 15% a olejová (C18: 1) cca 12 %, vitamíny, lecitín.

Latinský názov: Simmondsia chinensis
Krajina pôvodu: India