Ricínový olej

Akcia

Rastlinný, za studena lisovaný olej pre kozmetické použitie. Vhodný pre starostlivosť o pleť. Rastlinné oleje sú nazývané tekutým svetlom. Sú zásobárňou energie a mnohých jedinečných látok a živín. Použitie ako surovina.

Výrobca:
BEWIT
Dostupnosť:
Na sklade
Obj. čislo:
1701-45
Doba dodania:
ihneď
Obsah balenia:
200 ml

8,64 € 5,54 €

+ -

Ricínový olej

Za studena lisovaný ricínový olej získaný lisovaním semien ricínu obyčajného (Ricinus communis). Inak nazývaný tiež ricín alebo ricínovník. Ide o jediný druh ricínu, zaujme predovšetkým svojimi výrazne červenými kvetmi. Veľakrát je pestovaný ako okrasná rastlina, je nenáročný na pestovanie. Môže dorastať do výšky až 10 metrov. Samičie kvety sú skôr zelenkasté, samčie červené až červenohnedé. Plody obsahujú semienka s jedom nazývaným ricín, ktorý je smrteľne jedovatý. Zberači týchto semien si môžu jednoduchým dotykom poškodiť nervovú sústavu. Samotný olej však jedovatý nie je! Vylisovaný olej prechádza niekoľkonásobnou filtráciou, zahrieva sa, a tak dochádza k strate jedovatých látok. Pri lisovaní sa tiež získava kyselina ricínolejová, ktorú žiaden iný olej neobsahuje, vďaka tomu je tento olej vzácny. Kvôli obsahu ricínolejovej kyseliny má olej veľmi hustú konzistenciu. Často sa riedi napr. s olejom z hroznových jadier.

Olej má veľmi svetlo žltú až takmer bezfarebnú farbu. Vďaka hustej konzistencii má skvelé hydratačné vlastnosti. V starovekom Egypte jeho účinky využívala sama Kleopatra. Olej využívala predovšetkým ako kozmetiku. Preukázateľná schopnosť podporiť rast obočia, rias a vlasov sa zachovala a využíva sa dodnes. Teplé obklady z ricínového oleja možno používať na bolestivé svaly a kĺby a tiež na menštruačné bolesti.

Keďže má olej výrazné laxatívne účinky, nepoužívajte pre vnútorné použitie!

Vyhnite sa kontaktu s očami!

Použitie ako surovina.

Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.

Slovenský botanický názov: Ricín obyčajný (ricínovník)
Anglický názov: Castor oil
Latinský názov: Ricinus communis Seed Oil
Krajina pôvodu: India